back to top
Urban

Studies related to urban development (in Hungarian).

A Nehru part és a Bálna jövője közös

A Nehru part és a Bálna együttese Budapest egyik legtöbbet ígérő Duna-parti része. Mégis, a Nehru a belváros egyik legrosszabb állapotban lévő parkja, a Bálna pedig kong az ürességtől. Ráadásul, hiába nyert a Nehru megújítására benyújtott pályázat a fővárosi önkormányzattól „TÉR-KÖZ ” támogatást lassan két éve, azóta se látszik semmilyen változás. A Bálna pedig hosszas pénzügyi-jogi viták után megnyitott, de az azóta eltelt másfél évben sem sikerült megtölteni vonzó tartalommal. Ezért tettünk közzé egy elemzést, amiben kifejtjük a Nehru part használati szokásairól szóló felmérésen alapuló meglátásainkat.

Invest in Budapest: kiadvány a budapesti befektetési környezetről

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) megbízásából készült kiadvány

Az IFK felkérésére az ELTINGA megvizsgálta, hogy milyen szempontok szólnak amellett, hogy potenciális befektetők Budapestet válasszák célpontjuknak. Nyolc oldalról világítjuk meg a kérdést.

Véget ért-e az agglomerációk virágkora?

Cikk a Portfolio.hu portálon a nagyvárosok körüli agglomerációkban zajló folyamatokról.

A legutóbbi két népszámlálás között eltelt időszakban Magyarország lakossága tovább csökkent: 2011-ben mintegy negyedmillióval kevesebben éltek hazánkban 2001-hez képest, ami megközelítőleg 2,6%-os visszaesést jelent. Ez a csökkenés azonban nem mindenhol volt egyforma. Cikkünkben a népességváltozással kapcsolatos közhelyeket pontosítjuk, előbb az egész ország, aztán a főváros folyamatait bemutatva.

A cikk regisztráció után a Portfolio.hu oldalán is olvasható, ezen a linken.

Sápi Zoltán: Lakossági szuburbanizáció és szuburbán településtípusok a fővárosi agglomerációban

Szakdolgozat az ELTE Geográfus Msc. programján

A rendszerváltást követően a budapesti agglomerációban markáns társadalmi térfolyamattá vált a lakossági szuburbanizáció, azaz a budapesti lakosság kiáramlása a környékbeli településekre. A dolgozatban a szerző a létrejött területi különbségeket, és a szuburbanizáció kiváltó okait vizsgálja. A települések népszerűsége és az ezt befolyásoló tényezők szerinti többváltozós adatelemzési módszerek segítségével határoz meg településtípusokat.

Zajlik a városok világszintű harca – Mire képes Budapest?

Cikk a Portfolio.hu portálon a városok sikerességéről.

Budapest 2030-ig kitekintő városfejlesztési koncepciójának kimunkálása kapcsán merült fel a téma, hogy milyen szempontrendszerek szerint mérhető egy város sikeressége. Ez a rövid értekezés összefoglalja az urbanizáció kiemelt szerepét a XXI. században és bemutatja a sikeresség mércéjéül szolgáló legismertebb városrangsorokat.

A cikket regisztrációval elolvashatja a Portfolio.hu oldalán, ezen a linken.

Figyeli-e Budapest Bangalort és New Yorkot? [2012]

Könyvajánló

Budapesti lokálpatrióta könyvajánló Edward L. Glaeser: Triumph of the City (A város diadala) című könyvéhez, a főváros városfejlesztési koncepciójának helyzetképe alkalmából.

A Város- és ingatlangazdaságtan kurzus

A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerjék a leggyakoribb ingatlanpiaci kérdéseket, képessé váljanak döntések előkészítésében való közreműködésre, és kritikusan tudják értékelni a szektorális elemzéseket. A kurzus az ingatlanpiac hosszú távú alakulásának vizsgálatával, a városok közgazdasági elemzésével indul. A második részben az ingatlanpiac ciklikus elemzéséről esik szó, végül összefoglalásként ingatlanpiaci projektek értékelésével zárunk.
A kurzus bemutatja, hogy a szakirodalom milyen közgazdasági eszköztárat kínál a gyakorló döntéshozóknak (ingatlanpiaci fejlesztőknek, befektetőknek, városirányítási szakembereknek).