a legtetejére
Tudományos kutatás

Tudományos kutatások

Az ELTINGA az egyetemi szférából indulva vált ingatlanpiaci műhellyé, hogy igényes szolgáltatásaival közvetlenül szolgálja ki a döntéshozókat. Gyökereinket azóta is fontosnak tartjuk, és ha lehetőség adódik, akkor szívesen veszünk részt az iparági folyamatok mély megértését szolgáló munkákban, akár külsős kutatókkal együtt is.

Büszkék vagyunk rá, hogy cégünk a tudományos világban is tekintéllyel rendelkezik, csapatunk tagjaihoz köthetően az elmúlt 10-15 évből számos tudományos kutatás készült, melyek olyan, az ingatlanpiaccal kapcsolatos különböző témákat dolgoztak fel, mint a lakásárak alakulása, az energiahatékonyság, az agglomeráció szerepe vagy az építészeti érték lakásárakra gyakorolt hatása. Horváth Áron doktori disszertációja az ingatlanpiac és a makrogazdaság kapcsolódását dolgozta fel a nemzetközi közgazdasági szakirodalom alapján, és az összefüggések magyar ingatlanpiacon való alkalmazhatóságát vizsgálta. Az ingatlanárindex témakörében két publikációnk is megjelent a Statisztikai Szemlében. A korábbi a téma nemzetközi statisztikai irodalmát dolgozta fel. A másik a KSH főmunkatársával, Székely Gábornéval együttműködésben végzett, magyar adatokon alapuló számításokat ismertet. Az ingatlanpiac makrogazdasági összefüggéseiről szóló tanulmányokból szemlézett a Külgazdasági Szemlében megjelent tanulmány. A Magyar Nemzeti Bank 2009-es Pénzügyi Stabilitási Jelentéséhez kapcsolódóan háttéranyag jelent meg a magyarországi lakásárak válság alatti alakulásáról.

Igyekszünk előadással pályázni a European Real Estate Society éves konferenciáira. Nemzetközi szintű publikációs tevékenységünk bővül. Budapest kereskedelmi ingatlanpiacáról, nemzetközi lakáspiaci folyamatokról, a lakásárak és az energiahatékonyság összefüggéseiről is írtunk már. 2014-ben nemzetközi pályázaton nyertük el a DTZ londoni központjának adatbázisát, és az irodapiaci ciklusok fordulópontjairól szóló elemzésünket nemzetközi szakértő-közönség előtt adtuk el. A lakóingatlan-árak és az energetikai tulajdonságok összefüggéseit több kutatásban vizsgáltuk, esettanulmány-szerűen a Faluház felújítása után, illetve az Energetikai Tanúsítványok és a lakásárak statisztikai kapcsolatain is.

Lektorált folyóiratokban megjelent tanulmányok

Ertl Antal – Horváth Áron – Mónus Gergely – Sáfián Fanni – Székely Gáborné [2021]: Az energetikai jellemzők és az ingatlanárak kapcsolata.
Statisztikai Szemle, 99. évf. 10. sz., pp. 923-953.

 

Czinkán Norbert – Horváth Áron [2019]: Determinants of housing prices from an urban economic point of view: evidence from Hungary.
Journal of European Real Estate Research, Vol. 12 No. 1, pp. 2-31.

 

Horváth Áron – Imre Blanka – Sápi Zoltán [2016]: Ingatlanok statisztikai érték-meghatározásának nemzetközi gyakorlata, az automatizált értékelési modellek bevezetésének hazai lehetőségei.
Hitelintézeti Szemle, 15. évf, 4. sz., pp. 45-64.

 

Békés Gábor – Horváth Áron – Sápi Zoltán [2016]: Lakóingatlanárak és települési különbségek.
Közgazdasági Szemle, 63. évf, 11. sz., pp. 1289-1323.

 

Horváth Áron – Révész Gábor – Sápi Zoltán [2016]: Irodapiaci ciklusok jellemzése a hozam, a bérleti forgalom, az üresedés, a bérleti díjak és az új átadás alapján.
Közgazdasági Szemle, 63. évf, 2. sz., pp. 113-136.

 

Horváth Áron – Kiss Hubert János – McLean Aliz [2013]: Hat-e a lakóingatlanok árára az energiahatékonyság?
Közgazdasági Szemle, 60. évf. 9. sz., pp. 1025-1042.

 

Czinkán Norbert – Dankó Stefánia – Farkas Miklós – Göndör László – Horváth Áron – Révész Gábor – Soóki-Tóth Gábor [2013]: A budapesti irodapiac térszerkezete.
Tér és Társadalom, 27. évf. 1. sz., pp. 52-65.

 

Horváth Áron – Székely Gáborné [2009]: Hedonikus módszer alkalmazása a használt lakásárak áralakulásának megfigyelésében.
Statisztikai Szemle 87. évf. 6. sz. pp. 594-607.

 

Erdélyi Dániel – Horváth Áron [2007]: A lakóingatlan-árak emelkedéséről.
Külgazdaság LI. 2007/9-10, pp. 19-40.

 

Horváth Áron [2007]: Ingatlan-árindex készítésének módszertana.
Statisztikai Szemle 85. évf. 3. sz. pp. 213-239.

Könyvfejezetek

Baross Pál – Horváth Áron – Soóki-Tóth Gábor [2014]: Real Estate Development in Eastern Europe. The Case of Post-Socialist Urban Planning in Budapest, Hungary.
In: Graham Squires and Heurkens, E. (Eds.): International Approaches to Real Estate Development. Routledge.

 

Horváth Áron – Soóki-Tóth Gábor [2014]: On Urban Hierarchy in the Budapest Metropolitan Area
In: Nozeman, E.F. – A.J. van der Vlist: Institutional Differences in European Metropolitan Commercial Market Dynamics. Springer.

 

Horváth Áron – Kiss Hubert János – McLean Aliz [2013]: How does an increase in energy efficiency affect housing prices? A case study of a renovation.
20th Annual Conference of the European Real Estate Society: Book of Proceedings, pp. 39-56.

Műhelytanulmányok

Békés Gábor – Horváth Áron – Sápi Zoltán [2016]: Lakóingatlan-árak és települési különbségek.
MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet, MTDP 2016/21

 

Békés Gábor – Horváth Áron – Sápi Zoltán [2016]: Flood risk and housing prices: evidence from Hungary.
MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet, MTDP 2016/20

 

Horváth Áron – Révész Gábor [2014]: Identifying lag relationships in the office market with a turning point method during the Global Financial Crisis
DTZ Research Institute pályázat keretében.

 

Horváth Áron – McLean Aliz [2013]: Explaining changes in transaction volumes in Hungarian settlements during the crisis.
Conference paper for the 20th Annual Conference of the European Real Estate Society, Vienna, 3-6 July 2013.

 

Horváth Áron – Körmendi Gyöngyi [2009]: A hazai lakásárak alakulása.
MNB Pénzügyi Stabilitás Jelentés háttértanulmány

 

Horváth Áron – Vincze János [2007]: Áremelkedés és minőségi árdifferenciálás a magyar ingatlanpiacon
Urban and Regional Development and Real Estate Research Fulbright Summer School 2007, Bécs
Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület 1. éves konferenciája

 

Horváth Áron [2005]: Tartós jószágok fogyasztása nyitott gazdaságos makromodellben
BCE Közgazdaságtudományi Doktori Iskola I. éves konferenciája