a legtetejére
Lakó

Lakóingatlan-piaccal kapcsolatos anyagainkat itt tekinthetik meg.

Távmunka és munkahelyek: ingatlanpiaci hatások

Tanulmány a Munkaerőpiaci Tükörben

A tanulmány első felében a távmunka ingatlanpiaci hatásait foglaltuk össze a friss nemzetközi publikációk alapján. Ezt követően a távmunka és fánkhatás kapcsolatát vizsgáltuk Budapest környékének lakáspiacán.

Munkánkat a Portfolio.hu is szemlézte.

Az újlakás áfakulcs emelésének várható lakáspiaci hatásai

ELTINGA vélemény

Az újépítésű lakások után fizetendő áfa mértékét az utóbbi években többször változtatta a szabályzó. 2019-ben hosszú hónapokig nem lehetett tudni, vajon 2020-ban 27%-os áfá-t kell fizetniük a vevőknek, vagy meghosszabbítják az 5%-os kedvezményt. Számos kérdést kaptunk, milyen hatással lenne a piacra az újlakás áfakulcs emelése, ezért megírtuk válaszainkat. Azután ősszel többen kérdezték, hogy mik a kilátások, ezért novemberben frissítettük az anyagot.

Kulturális örökség ingatlanpiaci hatásainak elemzése

Tanulmány az épített örökség árhatásáról a lakáspiacon, illetve az építészeti örökség árbefolyásoló szerepéről a szállodák piacán.

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával megvalósuló „A kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásainak feltárása” elnevezésű projektje keretében az ELTINGA Kutatóintézetet bízta meg azzal, hogy vizsgálja meg az építészeti örökség ingatlanpiaci hatásait. Ehhez hasonló vizsgálat korábban nem készült Magyarországon, ezért a kutatás több oldalról és módszertannal közelítette meg a kérdést. A hatások minél szélesebb körű feltárása érdekében a lakóingatlanokra és a szállodák szobaáraira gyakorolt hatást számszerűsítettük, illetve egyedi esettanulmányokat készítettünk a Gresham palotáról, a Gozsdu udvarról és a Wekerletelepről.

Ezen múlik a lakáspiaci fordulat

Cikk a Defacto blogján

A Defacto gazdasági tényeket közöl Magyarországról és a régióról. A Defacto blog szerzői közgazdászok, szerkesztői a Közép Európai Egyetem kutatói. Horváth Áron bejegyzésében annak kérdéskörét járta körül, mikortól lehet a lakásárak növekedésére számítani.

Takarék (FHB) Index (2009-)

A Takarék Index-hez kapcsolódóan folyamatosan jelennek meg elemzések, melyekben Takarék Index kizárólagos kutatási partnereként veszünk részt.

Az FHB-val együttműködésben fejlesztettük ki az FHB Lakásárindexet, amely a legtöbbet hivatkozott nemzetközi indexek mintájára készült.
Az átalakulást követően Takarék Indexre keresztelt lakásárindex, és a kapcsolódó tematikus elemzések letölthetők a Takarék Index honlapjáról.

Otthontérkép

Online alkalmazás

Az Otthontérkép Magyarország egyik jelentős online lakáskeresője, ahol a felhasználók a lakás környékének ingatlanpiacáról is számos hasznos információt megtudhatnak. Az Otthontérkép fejlesztésében az ELTINGA is tevékenyen részt vett.

Véget ért-e az agglomerációk virágkora?

Cikk a Portfolio.hu portálon a nagyvárosok körüli agglomerációkban zajló folyamatokról.

A legutóbbi két népszámlálás között eltelt időszakban Magyarország lakossága tovább csökkent: 2011-ben mintegy negyedmillióval kevesebben éltek hazánkban 2001-hez képest, ami megközelítőleg 2,6%-os visszaesést jelent. Ez a csökkenés azonban nem mindenhol volt egyforma. Cikkünkben a népességváltozással kapcsolatos közhelyeket pontosítjuk, előbb az egész ország, aztán a főváros folyamatait bemutatva.

A cikk regisztráció után a Portfolio.hu oldalán is olvasható, ezen a linken.

Negyedszázadnyi budapesti lakásár

Cikk a Portfolio.hu portálon

Korábbi tanulmányok adatait felkutatva, és az FHB Index adatait felhasználva 25 éves lakásár idősort mutattunk be.

A cikk regisztráció után a Portfolio.hu oldalán is olvasható, ezen a linken.

Konferencia előadás és tanulmány: Tranzakciószámok válság utáni alakulásának vizsgálata

A nemzetközi ERES 2013 konferencián elhangzott előadás diái és a hozzá kapcsolódó tanulmány

A magyarországi lakáspiaci tranzakciók válságot követő alakulásával és annak modellezésével foglalkozó tanulmányunkat 2013. júniusában előadtuk a European Real Estate Society éves konferenciáján, Bécsben.

Konferencia előadás és tanulmány: Egy energiahatékonysági felújítás tanulságai

A nemzetközi ERES 2013 konferencián elhangzott előadás diái és a hozzá kapcsolódó tanulmány

A budapesti Faluház energiahatékonysági felújításáról és a felújításnak a lakásárakra gyakorolt hatásokról szóló tanulmányunkat 2013. júniusában előadtuk a European Real Estate Society éves konferenciáján, Bécsben.

Sápi Zoltán: Lakossági szuburbanizáció és szuburbán településtípusok a fővárosi agglomerációban

Szakdolgozat az ELTE Geográfus Msc. programján

A rendszerváltást követően a budapesti agglomerációban markáns társadalmi térfolyamattá vált a lakossági szuburbanizáció, azaz a budapesti lakosság kiáramlása a környékbeli településekre. A dolgozatban a szerző a létrejött területi különbségeket, és a szuburbanizáció kiváltó okait vizsgálja. A települések népszerűsége és az ezt befolyásoló tényezők szerinti többváltozós adatelemzési módszerek segítségével határoz meg településtípusokat.

Márk Lili: Az M6-os autópálya hatása a környező lakóingatlanok árára

Szakdolgozat a CEU Economics programján

Az autópálya-építések kormányzati kommunikációjában gyakran jelenik meg az az érv, mely szerint az autópálya jótékony hatással van az elmaradottabb területek felzárkózására. A tanulmány az M6-os autópálya 2010. márciusában megnyitott szakaszainak hatását vizsgálja a gazdaság egy specifikus szegmensére, a környező lakásárakra. Az eredmények azt sugallják, hogy van ilyen érzékelhető hatás, amely 11-15% körüli.

Ingatlanpiac közgazdász szemmel

Beszélgetés a Kovács Ádám hangpostája című műsorban (Tilos Rádió)

Hitek és tévhitek a hazai ingatlanpiacról. Jó-e, hogy az állam előírta az energia-tanúsítványt? Vagy ez is csak egy újabb csekély értelmű papír, amivel ki lehet húzni egy kis pénzt a lakáseladók zsebéből? Emelkedni fognak-e a lakásárak csak azért, mert alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában? Mekkora áremelkedéssel honorálta a budapesti piac az első, nagy panelházon végrehajtott energetikai korszerűsítést? Ilyen kérdésekről beszélgetett McLean Aliz és Horváth Áron a Tilos Rádió műsorán.

Lakásfelújítások: alacsonyabb rezsi, értékesebb ingatlan

Cikk a Portfolio.hu portálon a lakásfelújításokról.

Minden lakástulajdonos számára fontos kérdés: megéri-e felújítani? Mit nyerhetünk egy korszerűbb, nagyobb energiahatékonyságú ingatlannal? A nemzetközi és a hazai tapasztalatok is alátámasztják: a nagyobb energiahatékonyság nem csak csökkenő fenntartási költségeket, rezsit jelent, hanem az eladási árat is növelheti – méghozzá annál inkább, minél több és megbízhatóbb információ érhető el az ingatlanról. A már Magyarországon is bevezetett energiatanúsítványok pontosan ezeket az információkat hivatottak közvetíteni. A cikk bemutatja, mekkora sikerrel – külföldön, és itthon.

A cikk alapjául szolgáló Műhelytanulmány 2013/1. Faluház: egy energiahatékonysági felújítás hatásai (angol nyelven) itt olvasható.

Horváth Áron: Pre-Crisis Developments in the Hungarian Housing Market [2011]

Előadás a hamburgi Helmut-Schmidt Universitat rendezésében megtartott Real Estate Forecasting Workshopon.

Az előadás a magyar lakáspiac utóbbi 10 éves történetét mesélte el analitikus keretben, azaz egy lakáspiaci modell bemutatásával.

Farkas Miklós: Housing Demand and Demographic Trends: Evidence from Hungary [2011]

Díjnyertes mesterszakos szakdolgozat a CEU Economics programján.

Farkas Miklós alapos elemzése szerint a demográfiai okok miatt csökkenő kereslet mérhető hatással van a lakásárakra, az évtized során akár 10%-nyi negatív hatás is elképzelhető. A dolgozatot Outstanding Thesis Awarddal díjazta a CEU közgazdasági tanszéke.

Foglalkozzunk vele! Fókuszban az autizmussal élő emberek támogatott lakhatása [2011]

Az AURA egyesület szerkesztésében megjelent szakpolitikai elemzés.

Az autizmussal élő emberek támogatott lakhatásának számos aspektusát elemző tanulmányból a lakhatás pénzügyi szempontjainak áttekintéséhez nyújtottunk segítséget.

Farkas Miklós – Horváth Áron – Vincze János: Ágens alapú tanulás a lakáspiac Wheaton-féle modelljében [2010]

Konferenciatanulmány a Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület IV. éves konferenciájára.

A lakáspiaci forgalom modellezése számos nehézség elé állítja a kutatókat. Ebben a tanulmányban a forgalmat explicit módon, ágens alapú megjelenítéssel ragadtuk meg.

Horváth Áron: Magyarországi bérlakások keresletéről [2010]

Vitaindító előadás a Portfolio.hu Property Investment Forumon.

Időről-időre felmerül, hogy a magyarországi bérlakáspiac azért kicsi, mert a kínálat alacsony, azaz kevés a bérlakás. Ez a hozzászólás a keresleti oldal alacsony volta mellett érvelt.

Farkas Miklós – Horváth Áron: Hány lakás épüljön Magyarországon? [2010]

A Portfolio.hu-n megjelent szakpolitikai hozzászólás.

A negyvenezres új lakás szám sokszor szerepel a szakpolitikai vitákban, szerintünk pedig nem érdemes erőltetni. Az alaposabb elemzéshez gyűjtöttünk kérdéseket.

Horváth Áron – Körmendi Gyöngyi: A hazai lakásárak alakulása [2009]

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi stabilitásról adott Jelentéséhez készült háttértanulmány.

Az újonnan készült FHB-index alapján elmondható, hogy a magyarországi lakásárak az évezred kezdete óta 2008 végéig reálértékben 15 százaléknyit emelkedtek. Ami a közelmúltat illeti, a rendelkezésünkre álló valamennyi információ azt mutatja, hogy 2008 negyedik negyedévében még stagnáltak a lakásárak, majd 2009 első félévében mérsékelt, 6 százalék körüli csökkenés volt megfigyelhető. A globális pénzügyi válság kirobbanását követően a hazai lakásárak csökkenésének mértéke nemzetközi összehasonlításban alacsonynak tekinthető. Kiugró lakásárcsökkenés főként a balti országokban, Bulgáriában és Ukrajnában, valamint néhány fejlett országban figyelhető meg.

Horváth Áron – Székely Gáborné: Hedonikus módszer alkalmazása a használt lakások áralakulásának megfigyelésében [2009]

Tanulmány a Statisztikai Szemlében

A tanulmányban a használt lakások árindexének lehetséges hedonikus számítási módjait vizsgáltuk 2001 és 2008 közötti adásvételeinek adataira támaszkodva. Bár az adatbázis az ingatlanoknak csak kevés jellemzőjét tartalmazza, a hedonikus módszerrel így is jelentős összetételhatás szűrhető ki az átlagárak változásából. A különböző hedonikus számításokkal egymáshoz közel álló eredmények adódtak.

Horváth Áron: Ingatlan-árindex készítésének módszertana [2007]

Tanulmány a Statisztikai Szemlében

A tanulmány az ingatlanárindexek készítéséről ad áttekintést. Ismerteti az egyszerű leíró statisztikákból számított indexek korlátait, majd részletezi a többszöri eladáson alapuló (repeated sales) technikát, a hedonikus indexszámítás alapjait, a hibrid számítási módszert és az értékelésen alapuló származtatott index készítésének módját. A különböző módszertannal számított indexekre példákat is hoz, főleg egyesült államokbeli és brit forrásból.

Erdélyi Dániel – Horváth Áron: A lakóingatlan-árak emelkedéséről [2007]

Tanulmány a Külgazdaságban

Az 1995 és 2008 közötti időszakban világszerte jelentős mértékben emelkedtek az ingatlanárak. A lakáspiaci áralakulás makroszintű magyarázatának irodalma éppen az utóbbi tizenöt év történései után került előtérbe. Ebben a tanulmányban a lakáspiaci folyamatok bemutatásán túl összefoglaltuk a makrogazdasági tényezők és a lakáspiac közötti kapcsolatot vizsgáló irodalom legfontosabb tanulságait.

Horváth Áron – Vincze János: Áremelkedés és minőségi árdifferenciálás a magyar ingatlanpiacon (angol nyelven) [2007]

Konferencia tanulmány a Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület I. éves konferenciájára

Tanulmányunkban a magyar lakáspiac rendszerváltás utáni történetének stilizált tényeit mutattuk be, és ismertettünk egy lehetséges modellkeretet az események leírására. A vizsgálatok alapján a lakáspiac mutatóinak alakulására lehetséges magyarázat adódik a kezdeti minőségi lakáshiány és a lassú kínálati alkalmazkodás jelenléte mellett.

Horváth Áron: Az 1995 óta tartó lakóingatlan-áremelkedés mérése és okai

PhD. értekezés. Témavezető: Vincze János.

Az 1995 és 2008 közötti időszakban világszerte jelentősen emelkedett a lakóingatlanok ára. A jelenség nagyon általános volt, majdnem az összes fejlett gazdaságban megfigyelhettük, és az áremelkedés mértéke is példa nélküli szinteken tetőzött. Dolgozatomban áttekintettem a nemzetközi események főbb jellemzőit, magyarázatát, és feltártam a magyarországi lakáspiacon párhuzamosan lezajlott eseményeket.

A Város- és ingatlangazdaságtan kurzus

A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerjék a leggyakoribb ingatlanpiaci kérdéseket, képessé váljanak döntések előkészítésében való közreműködésre, és kritikusan tudják értékelni a szektorális elemzéseket. A kurzus az ingatlanpiac hosszú távú alakulásának vizsgálatával, a városok közgazdasági elemzésével indul. A második részben az ingatlanpiac ciklikus elemzéséről esik szó, végül összefoglalásként ingatlanpiaci projektek értékelésével zárunk.
A kurzus bemutatja, hogy a szakirodalom milyen közgazdasági eszköztárat kínál a gyakorló döntéshozóknak (ingatlanpiaci fejlesztőknek, befektetőknek, városirányítási szakembereknek).