a legtetejére
Kereskedelmi

Kereskedemi ingatlanokkal kapcsolatos anyagaink az alábbi oldalon érhetők el

Irodapiaci indikátorok fordulópontjai a válság során

Kutatás

A DTZ Research Institute pályázatán elnyert, közel 100 város mutatóit tartalmazó adatok alapján azt vizsgáltuk meg, mikor jelentkezett a hozamban, üresedésben, forgalomban, bérleti díjakban és az új építésben a válság. Az eredmények támogathatják az irodapiaci ciklusok megértését és az előrejelzéseket.

Távmunka és munkahelyek: ingatlanpiaci hatások

Tanulmány a Munkaerőpiaci Tükörben

A tanulmány első felében a távmunka ingatlanpiaci hatásait foglaltuk össze a friss nemzetközi publikációk alapján. Ezt követően a távmunka és fánkhatás kapcsolatát vizsgáltuk Budapest környékének lakáspiacán.

Munkánkat a Portfolio.hu is szemlézte.

Hungarian Market Sentiment Survey (2011-2015)

Kérdőíves lekérdezés a kereskedelmi ingatlanpiac helyzetéről.

Az RICS és a Portfolio.hu mellett az ELTINGA is részt vett a magyarországi kereskedelmi ingatlanpiaci hangulat feltérképezésében. A válaszadók félévente a magyar piac meghatározó szakemberei voltak. Összesen 9 lekérdezés készült 2011 és 2015 között, féléves gyakorisággal.

Invest in Budapest: kiadvány a budapesti befektetési környezetről

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) megbízásából készült kiadvány

Az IFK felkérésére az ELTINGA megvizsgálta: a nehézségek ellenére milyen szempontok szólnak amellett, hogy potenciális befektetők Budapestet válasszák célpontjuknak. Nyolc oldalról világítjuk meg a kérdést.

Építőipari előrejelzések nyolc kelet-európai országra

Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) együttműködés keretében készültek előrejelzések

Az Eltinga az EECFA együttműködés keretében építőipari előrejelzéseket készít nyolc ország – Oroszország, Ukrajna, Bulgária, Románia, Szerbia, Szlovénia, Horvátország és Törökország – építőiparában egyes szektoraira. Az EECFA összesen 15, piaci és nem-piaci szektort vizsgál. Két alkalommal, Moszkvában és Prágában is prezentáltuk az egységes kidolgozott módszertant.

Budapesti irodapiaci áttekintés [2012]

ELTINGA Műhelytanulmány a budapesti irodapiacról.

Tanulmányunkban a budapesti irodapiac térszerkezetét és utóbbi 10 évének alakulását tekintjük át. Elemzésünkben bemutatjuk a budai és a pesti oldal eltéréseit, és az ingatlanos szakma által azonosított irodaklaszterek jellemzőit, és végül némi kitekintéssel zárunk.

Horváth Áron: Többet érnek-e a zöld irodaházak [2012]?

Előadás a Portfolio.hu FM 2012 -Ingatlanüzemeltetés és energiahatékonyság konferenciáján.

Az előadásban a zöld minősítésű, energiatakarékos irodák bérleti díj prémiumát vizsgáló nemzetközi kutatások módszertanát és eredményeit foglaltam össze. A hivatkozott szakirodalmon túl még számos tanulmányt találtam a témakörben, ha érdeklődik, kérjük, írjon.

A Város- és ingatlangazdaságtan kurzus tematikája.

A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerjék a leggyakoribb ingatlanpiaci kérdéseket, képessé váljanak döntések előkészítésében való közreműködésre, és kritikusan tudják értékelni a szektorális elemzéseket. A kurzus az ingatlanpiac hosszú távú alakulásának vizsgálatával, a városok közgazdasági elemzésével indul. A második részben az ingatlanpiac ciklikus elemzéséről esik szó, végül összefoglalásként ingatlanpiaci projektek értékelésével zárunk.
A kurzus bemutatja, hogy a szakirodalom milyen közgazdasági eszköztárat kínál a gyakorló döntéshozóknak (ingatlanpiaci fejlesztőknek, befektetőknek, városirányítási szakembereknek)