Lakásriport


 

 

A Budapesti Lakáspiaci Riport helyszínre szabott, adatalapú lakáspiaci elemzést kínál a hazai ingatlanpiac szereplőinek. A kutatás pontos képet fest a fejlesztésekről, így segíti a projektek optimális tervezését. A Riport érdemben csökkentheti az ingatlanfejlesztési döntések kockázatát, hiszen a jelenlegi környezetben már nem feltétlenül érvényesek a válság előtt rögződött ismeretek.


Az elemzés két fő részéből az első, a lokáció jellegzetességeinek meghatározásához nyújt támogatást, segít az adott fejlesztés iránt érdeklődő lakásvásárlói kör azonosításában, illetve feltérképezi a célcsoport elérési lehetőségeit. A kutatás második része makro és mikro szempontok alapján mutatja be, hogy az adott beruházás esetén mekkora lehet az elérhető, reális piaci ár és értékesítési sebesség. A Riport kiemelten foglalkozik a helyszín környékén 2000 után épült új lakásokkal, melyek erős piaci versenytársai az új fejlesztéseknek.

A Budapesti Lakáspiaci Riport részletes bemutatása


I.    Helyszínelemzés, célcsoport analízis

A fejezet első részében bemutatásra kerülnek a térséget jellemző közlekedési hálózatok, a főbb célpontok elérhetőségi ideje, a környéken található munkahelyek, illetve az intézményi ellátottság, mint oktatási, egészségügyi, kulturális és szórakozási intézmények, valamint a kikapcsolódást szolgáló parkok és játszóterek. A helyszínelemzés keretében térképre kerülnek az adott lokációt jellemző vásárlási lehetőségek, illetve a bűnözési helyzet. Részletezésre kerülnek a környéket jellemző beépítettségi adottságok és a jellemző lakástípusok. A tematikus helyszínelemzések alapján így pontos kép áll össze a tervezett lakásfejlesztési lokáció előnyeiről és hátrányairól.

A fejezet keretében bemutatásra kerülnek a vonzáskörzet társadalmi és demográfiai jellemzői, a fiatalok és idősek aránya, az iskolázottsági mutatók, a lakosok vásárlóereje, illetve a lakóközösségben bekövetkező változások és migrációs folyamatok. A fentiek alapján meghatározásra kerülnek a fejlesztés lehetséges célcsoportjai, azok jellemzői, illetve projekt marketingjét támogató hívószavak.


 

II.    Az épített lakások árát és értékesíthetőségét befolyásoló tényezők

 

Mivel a gazdasági helyzet és a lakáspiac állapota szoros összefüggést mutat, a fejezet első részének keretében bemutatásra kerülnek az aktuális makrogazdasági és lakáspiaci tendenciák, a lakásárak térbeli és idősoros alakulása, valamint a lakásépítési engedélyek, használatba vételi engedélyek és lakás alapterületek dinamikája. Megjelennek a lakáshitelezési piac jellemzői, illetve a jövedelmek és a lakások megfizethetőségének időbeli alakulása. A minél pontosabb piaci kép meghatározásához a fentieken túl bemutatásra kerülnek a gazdasági kilátások, valamint a lakáspiacot érintő szabályozási környezet is.

A fejezet második részében a környék lakáspiaca kerül mikroszkóp alá, megjelennek a jellemző lakástípusok, ártendenciák és a környék tranzakciós adataiban szereplő árak is. A kutatás kiemelten foglalkozik az adott területen 2000 után épült új lakásokkal, melyek erős versenyt támasztanak az új fejlesztéseknek. Az újszerű és az új lakások esetén a Budapesti Lakáspiaci Riport egy hirdetési adatokra épülő, a piacon egyedülálló, folyamatosan karbantartott és frissített adatbázis információit használja fel. Az adatbázis alapján ismertetésre kerülnek az adott lokációban megvalósult közelmúltbeli fejlesztések, és az azokat jellemző árak. Az előbb bemutatott adatok alapján versenyelemzés készül a projektre vonatkozóan, meghatározásra kerülnek a területet jellemző átlagos abszorpciók, a jellemző hirdetési árak, valamint az aktuális kínálat nagysága. A riport bemutatja a lokációban megfigyelhető bérleti díjakat és hirdetett ingatlanok számát. Ennek alapján szakértői csapatunk támogatást nyújt a tervezett lakásprojekt reális árazásában és várható értékesíthetőségének tervezhetőségében.
A fejezet utolsó részében külön foglalkozunk a célterület lakásjellemzőivel, mint épületek szintjeinek száma, lakásméretek, energiahatékonyság, teraszok, erkélyek aránya, garázsok és kocsibeállók, hogy a javasolt paraméterek alapján a vevő igényekhez legjobban illeszkedő projekt kerülhessen megvalósításra.


 

III.   Megrendelhető kiegészítések

 

A Budapesti Lakáspiaci Riport kapcsán lehetőség nyílik egyedi kérdések megvizsgálására is. Az elemzésekben opcionális kiegészítéseket is kínálunk, például bemutatjuk a kiskereskedelmi helységek értékesíthetőségének lehetőségeit, segítséget nyújtunk a lakások műszaki felszereltségével és a garázsokkal kapcsolatos kérdések megválaszolására, vagy javaslatot készítünk az optimális közös költség szintjének meghatározásához.

Egyedi megoldásaink között Tableau adatvizualizációkat is kínálunk. A következő térképen a 2017 év végi adatbázisban található újlakás projekteket ábrázoltuk:

 

IV. A Budapesti Lakáspiaci Riport Újlakás Adatbázisa

 

A Budapesti Lakáspiaci Riport elemző-csapata a piacon egyedülálló adattartalommal bíró, hirdetésekre épülő adatbázist hozott létre az újépítésű fővárosi lakásokról. Az adatbázist 2015 második felétől kezdve rendszeres időközönként frissítjük, hogy naprakész információkkal tudjuk elemzéseinket támogatni. A legfrissebb, 2017 negyedik negyedévi kiadásban már több mint 430 projektről, és a bennük lévő 18 ezer lakásról található részletes információ.

A rendszeres frissítéssel és egyedi adattartalommal bíró Újlakás Adatbázisra is kínálunk előfizetéseket. Adatbázisunk azoknak a budapesti lakásprojekteknek a lakásait tartalmazza, amelyek legalább négylakásosak. Az adatokat publikus forrásokból gyűjtjük össze, amennyiben rendelkezésre állnak. Az aktuálisan szabad lakással rendelkező projektekről és a bennük lévő lakásokról negyedévenként, a frissítést megtörténtét követően küldünk hírlevelet a Riport és az Újlakás Adatbázis iránt érdeklődőknek. Az eddigi hírlevelek az alábbi linkeken érhetők el:

Emellett az adatbázis legfontosabb elemzési eredményeiről többször beszámolt a portfolio.hu. Az eddig megjelent cikkek szerkesztés előtti változatát innen lehet letölteni:

Elégedett visszatérő megbízóink között tudhatunk hazai és nemzetközi hátterű vállalatokat, mint a Metrodom, WING és a Duna House. Egyedi igényekre rugalmasan és gyorsan tudunk reagálni.

 

V. Rozsdaövezeti akcióterületté minősítést kérelmező dokumentáció

Aki rozsdaövezetté nyilvánított területen vásárol új lakást, az már CSOK-tól és gyerekszámtól függetlenül is visszaigényelheti az 5 százalékos áfát - írja a Portfolio.hu. 2022-t követően pedig újabb előnyökkel jár a rozsdaövezeti státusz: azokban a fejlesztésekben, amelyek 2022 végéig nem szereznek jogerős építési engedélyt, már csak 27 százalékos áfával lehet újépítésű lakást vásárolni - kivéve, ha rozsdaövezetben épülnek.

A rozsdaövezeti akcióterületek kijelölését a Rozsdaövezeti Bizottságnál lehet kérelmezni, rögzített eljárásrend szerint. Az Eltinga az újépítésű lakáspiaci szakértőjeként a fejlesztők figyelmébe ajánlja szolgáltatását, melyben rozsdaövezeti akcióterületté minősítést kérelmező dokumentáció elkészítését vállaljuk. A rozsdaövezeti tanulmányban az előzetes és részletes vizsgálati szempontokat részletesen körüljárjuk szaktudásunk és a fejlesztői inputok alapján, amelyeket bizalmasan kezelünk.

 

A Budapesti Lakáspiaci Riportról
 
A kutatást elemző-csapatunk számos, kiemelkedően részletes adatbázisra építi. A lokáció minél jobb megismerése érdekében felhasználásra kerülnek a Népszámlálás lakótömb szintű, és a használt lakáspiacot jellemző FHB Index adatok is. Az újszerű és az új lakások esetén a Budapesti Lakáspiaci Riport egy, a hirdetésekre épülő, a piacon egyedülálló, folyamatosan karbantartott és frissített adatbázis információit használja fel. Tapasztalt elemzőink jól ismerik a fővárost, a helyszíneket személyesen is bejárják, hogy megrendelőink a lehető legpontosabb szakvéleményt adhassák.További kérdésekkel és tájékoztatóval kapcsolatban készséggel állunk rendelkezésükre a következő elérhetőségeken:


ecrs.hu/lakaspiaciriport

eltinga.hu/lakasriport

lakasriport_at_ecorys.hu


A kapcsolódó szórólap letölthető innen.

Az Újlakás Adatbázis mintaállománya innen tölthető le.

Fel